Factorii importanţi în alegerea terenului pentru construcţia casei
Selectând locul pentru construcţia casei de locuit, este recomandat a avea in vedere multe aspecte care influenţează calitatea construcţiei permise. Nici pe departe, nu fiecare lot de teren poate fi folosit pentru construcţia casei. Cheltuielile pentru procurarea lotului de pământ pot fi mari în comparaţie cu suma preconizată pentru construcţia casei, dar nu e cazul să economisiţi în aceasta privinţă. La selectarea lotului pentru construcţia casei de locuit au mare importanţă aspectele juridice, inclusiv parametrii hidrologici ai solului, dar şi alte aspecte pe care le vom aborda mai jos.
Infrastructura
Lotul de teren pentru construcţia casei trebuie sa fie aproape de staţia de transport public, magazine, şcoală, gradiniţă de copii, spital/policlinică, farmacii şi alte case de locuit. În mod ideal, ar trebui sa fie conectate în apropiere toate comunicaţiile.
Aspecte juridice
Pentru construcţia casei sunt recomandate doar loturile având indicaţia strict „pentru consrtucţia şi deservirea casei de locuit” în actele de proprietate asupra lotului de pământ. De aceea, este foarte important, îninte de procurarea lotului, de verificat destinaţia de bază a acestului lot. Operaţiunea de cumpărare a terenului poate fi efectuată prin intermediul semnării unui contract de vânzare-cumpărare, donaţie ori moştenire. Imediat după semnarea unui atare contract, se perfectează pe propriul nume actele de proprietate asupra lotului de teren, paşaportul şi permisul de executare a lucrărilor de construcţie, fapt după care pot fi demarate lucrările de construcţie a casei. În cazul în care ne-a plăcut lotul de teren, dar destinaţia lui este „pentru pomicultură”, atunci pe acest lot de teren poate fi construită doar vilă, în care nu poti fi cel puţin înscris la evidenţă.
Destinaţia terenului poate fi schimbată, dar această procedură este de durată şi costisitoare, preţul căreia poate depăşi chiar preţul real al lotului de teren. Dacă vânzătorul insistă asupra faptului că procedura de schimbare a destinaţiei terenului nu implică cheltuieli suplimentare şi timp, nu vă înşelaţi, nu credeţi, căci nu este adevarat. Cântăriţi bine, înainte de vă decide „pentru” ori „contra”.
Relieful şi solul
În această privinţă, conduceţi-vă de sfatul specialistului în geologie şi geodezie. Este prioritar să cunoaşteţi , dacă terenul este recomandat pentru construcţia casei de locuit. Geologii studiază structura şi rezistenţa solului, pentru ca construcţia să nu dea fisuri ori să se dezechilibreze într-o parte. Geodeziştii determină poziţia casei vizavi de poziţia luminii şi vă recomandă proiectarea corectă a reliefului. Dacă planificaţi oarecare anexe, nu alegeţi un teren mic.
Conectarea la resursa de apă
Un factor direct influenţabil asupra procesului de construcţie il constituie resursele de apă la care va fi ulterior conectată locuinţa. Ţineţi minte!!! Apa este duşmanul numărul unu al fundamentului casei, de aceea nivelul apei la suprafaţa solului este total nerecomandată. Inundaţiile ruinează rezistenţa bârnelor/buştenilor. Despre nivelul apei la suprafaţa solului vă poate informa un specialist, după cercetări ample în acest domeniu, cu recomandarea posibilelor riscuri în procesul construcţiei casei.
Amplasarea
Dacă pe lotul de teren planificaţi loc pentru grădină ori livadă, casă nu trebuie să umbrească culturile, inclusiv ale vecinilor. Amplasarea casei în preajma pădurii creste riscul de invazie a insectelor.
Dimensiuni şi aspect exterior
Nu se recomandă construcţia casei pe un lot mic şi îngust. La fel, evitaţi aspectele alungite şi trapezoidale ale construcţiei. Pe un lot nereuşit ca formă sunteţi nevoit să construiţi o casă conform unor standarte costisitoare şi complicate, decât conform unor proiecte-tip. Pereţii laterali vor corespunde la scara 1,5: 1, pentru a fi termoenergetic economă casa. Aranjarea corectă a faţadelor va utiliza la maxim încălzirea din energia solară. În orice caz, vă vor fi de real folos recomandările noastre privind proiectarea şi amplasarea casei pe lotul de teren.
În cazul în care dispuneti de lot poziţionat incomod, există ieşire din situaţie, atâta că cheltuielile vor depăşi bugetul pentru construcţia unei case pe un lot obişnuit. Cheltuielile suplimentare legate de construcţia unei case pe un lot de teren incomod includ lucrări legate de proiecte individuale, măsuri de protecţie antiincendiară în cazul construcţiei pe un lot îngust şi strâmt etc. Unele aspecte negative pot fi înlăturate, o dată cu depistarea lor la timp, deşi acestea vă dau mari bătăi de cap. Nu vă grăbiţi să procuraţi un lot de teren mic , neuniform şi cu abateri de la normele de relief permisive în schimbul unui preţ mic, deoarece construcţia casei vă poate crea grave probleme şi cheltuieli neprevăzute. Aplecaţi urechea la zicala „Zgârcitul plăteşte dublu”.
Tine minte!!! Este mult mai simplu să procuri un lot bun şi recomandat pentru construcţia casei de locuit!
Leave A Comment