Incalzirea caselor din busteni in general nu prea difera de incalzirea altor tipuri de case din lemn. Exista doar doi factori-cheie: – optiunea de mentinere a caldurii in incapere (incalzire autonoma sau locala) si – alegerea purtatorului de energie electrica. Conectarea la un sistemul centralizat de incalzire ca optiune nu este nici macar luata in consideratie, datorita minimului de eficienta ; Dar pentru a acorda preferinta sistemului centralizat de incalzire sau celui local – depinde, la randul sau, de mai multi factori.

Totusi sistem autonom de incalzire sau local?

Tipul si metoda deincalzire trebuie determinate la faza de proiectare a constructiei. Ele sunt determinate, în primul rand, de scopul si predestinatia viitoarei case, inclusiv de numarul si periodicitatea locuirii in ea a persoanelor. Daca aceasta este o casa de vacanta in carese locuieste o perioada scurta, pe timpul concediului ori a vacantei , cerintele de incalzire sunt relativ simple, iar daca in casa locuieste o familie cu un copil mic, cerintele cu privire laincalzire vor fi destul de rigide.

Incalzirea locala a incaperilor este, in cea mai mare parte, efectuata cu incalzitoare de un tip sau altul (convectoare, automate de caldura, seminee si calorifere, sobe etc .), fiecare dintre ele avand capacitatea de a incalzi doar un spatiu relativ mic. Acestea sunt instalate de regula, una sau doua in camera medie si sunt utilizate in perioade climatice relativ calde, in cazul in care persoanele nu locuesc permanent in aceste odai incalzite.

Incalzirea autonoma implica prezenta unui dispozitiv de incalzire central (cazan) si a unei conducte care stationeaza periodic si permite incalzirea simultana a aerului in intreaga casa. Acesta este in zilele noastre cel mai raspandit tip de incalzire din sectorul privat de case cu un nivel, datorita designului individual al sistemului de incalzire pentru fiecare casa in parte, de asemenea foarte eficient si rentabil.

Tipuri de sisteme de incalzire
In funcție de tipul de energie utilizata, atat sistemele de incalzire autonome, cat si locale pot fi divizate în:
• cu gaz;
• electrice;
• care functioneaza pe baza de combustibil lichid (de exemplu, dizel);
• care functioneaza pe baza de combustibil solid (lemn, pelete, carbune).

Utilizarea fiecareia dintre aceste surse de energie are atat avantaje, cat si dezavantaje, dar alegerea unui anumit tip este aproape intotdeauna determinata de disponibilitatea unui sau altui tip de combustibil. În cazul disponibilitatii mai multor tipuri de combustibil, componenta economica iese in prim plan: cu cat este mai ieftina, cu atat este mai bine.

Incalzirea pe gaz

Incalzitoarele pe gaz in sistemele locale de incalzire a caselor din busteni sunt folosite destul de rar. Acest lucru se datoreaza in primul rand particularitatilor de proiectare a unor astfel de incalzitoare, adica prezenta focului deschis. In plus, arzatoarele cu gaz si pustile de caldura “ard” oxigenul din aer, ceea ce nu este intotdeauna acceptabil. Pentru sistemele de incalzire autonome, gazul este cel mai raspandit transportator de energie. Cazanele moderne de incalzire care functioneaza pe gaz sunt foarte econome, activitatea lor este automatizata la maximum, puterea de ardere permite incalzirea unei suprafețe de cateva sute de metri patrati. Pentru cazanele montate pe perete nu este necesara instalarea unor cosuri individuale. Principalul dezavantaj este costul ridicat al aducerii/instalarii unei conducte de gaze la o casa. Aranjamentul fantanilor de gaze sau utilizarea gazului imbuteliat (lichefiat) nu este, de asemenea, întotdeauna justificat din punct de vedere economic.

Incalzirea electrica

Cel de-al doilea raspandit transportator de caldura este energia electrica, considerata “universala”: incalzitoarele electrice si cazanele de incalzire pot fi utilizate cu acelasi succes atat in ​​sistemele de incalzire locale si autonome ale caselor de busteni. Avantajele acestor sisteme sunt multiple: – sunt ușor de operat, fiabile, usor de automatizat, pentru instalare nu necesita crearea un proiect special și permise administrative. Totusi principalul dezavantaj este costul energiei. Cu toata modernizarea, aparatele electrice de incalzire, in special in perioada rece, pot consuma cu usurinta o duzina sau doua de kilowati de electricitate in 24 de ore! Cu toate acestea, incalzirea electrica este foarte populara, in special la casele din busteni ori vilele din lemn. Acest lucru se datoreaza lipsei necesitatii funcționarii pe termen lung a incalzitoarelor electrice.

Alte optiuni de incalzire

Instalatiile de incalzire care functioneaza pe baza de combustibil solid, in special combustibil lichid, sunt utilizate foarte rar pentru incalzirea locala a caselor din busteni ori lemn. Exceptie sunt semineele si sobele portabile cu combustibil solid. Acest lucru este cauzat de particularitatile combustibilului lichid si solid: mirosul, necesitatea monitorizarii constante a procesului de ardere, consumul ridicat si capacitatea de caldura relativ scazuta, precum si costul ridicat al acestor surse de caldura.

Se bucura de popularitate in casele din busteni semineele pe lemne si sobele stationare, cu toate ca ele nu sunt adaptate pentru incalzirea suprafetelor mari. Acestea sunt folosite din ce in ce mai putin ca sisteme de incalzire autonome. In plus, ele nu difera in ceea ce priveste siguranta antiincendiara, desi sunt complicate in utilizare.