In continuare vom discuta despre metodele de protectie aniincendiara a caselor din lemn. Lemnul este, probabil, cel mai vechi material de constructie. Casa din lemn este rezistenta si durabila, atractiva din punct de vedere estetic si ecologic, la prima vedere nimic altceva mai bun. Cu toate acestea, multi oameni evita sa foloseasca lemnul pentru constructia unei case, din cauza rezistentei sale scazute la incendiu.
Fiecare dintre noi ne amintim din timpul lecțiilor de istorie scolara, cat de des au avut loc in trecut incendii si cate s-au datorat oraselor cu case construite din lemn. Nu fara motiv, deoarece pana in zilele noastre s-au pastrat putine monumente de arhitectura din lemn, arse in incendii, care și-au trait traiul.
Cum de protejat casa de lemn de incendiu?
Pentru cunoscatorii de traditie, confort și comoditate, care aleg sa-si construiasca casa de locuit din lemn, industria chimica moderna a elaborat si dezvoltat substante antiincendiare speciale – numite ignifuge. Acestea cresc rezistența la foc a lemnului si, chiar in cazul izbucnirii unui incendiu, lemnul nu se aprinde ca un chibrit, ci va mocni incet. Substantele ignifuge sunt împărțite în 2 grupe. Substantele incadrate in a doua grupa de protecție impiedica doar iscarea focului, dar substantele ignifuge care fac parte din primul grup de protectie asigura localizarea focului, impiedicand raspandirea acestuia. Cu toate acestea, orice substanta, chiar și cea mai scumpa si de cea mai de buna calitate substanta ignifuga, nu este un panaceu in calea focului. Pentru a va construi o casa intr-adevar sigura, trebuie prevazute inainte multe chestiuni.
Potrivit statisticilor, cea mai frecventa cauza a unui incendiu este, in zilele noastre, scurtcircuitul cablului electric. De aceea, dacă pentru constructia casei este selectat busteanul/lemnul in calitate de material de construcție, proiectarea retelei electrice trebuie studiata foarte atent. Este prioritar si imperativ sa se asigure un dispozitiv de curent pentru deconectarea de protectie (RCD). Cablul electric se monteaza fie în mod deschis, fie in pereti si sub podea, numai ca fixate in ondulatii rezistente la foc. Si cat mai putine sucituri! – orice electrician cunoaste ca 98% din incendiile iscate ca urmare a scurtcircuitului apar exact in nodurile electrice. Daca intenționati sa instalati un semineu intr-o casa din lemn, ar trebui sa luati in considerare independenta tuturor elementelor sale (cos de fum, soba, sort impermeabil etc.) din structurile de sustinere ale constructiei. Adevarul este ca peretii casei se aseaza aproximativ in primii 3 ani de la constructie, iar într-o mare masura acest lucru se intampla in primul sezon de incalzire. Chiar si atunci, in functie de sezon, amplitudinea fluctuatiilor inaltimii peretelui poate fi de 3-5 cm.
Pentru a evita deteriorarea sșemineului ca rezultat al contractiei, toate elementele de ingradire si de inchidere ale structurii cladirii trebuie sa fie plasate intr-un plan vertical liber si independent de elementele constitutive ale semineului. Vor fi necesare urmatoarele masuri de securitate: acoperiti podeaua cu materialul ignifug in zona gurarului de foc pe o distanta de cel putin 30 cm. O data cu luarea acestor masuri de precautie, probabilitatea unui incendiu intr-o casa din lemn este aproape de zero.
Pentru a va proteja cat mai mult posibil casa, v-as sfatui sa o asigurati. Mai intai se iau masuri de siguranta, apoi asigurati acasa. In cazul in care constructiile din lemn sunt tratate cu materiale ignifuge, cablarea firelor electrice este planificata corespunzator, semineele, sobele si alte echipamente tehnice sunt instalate în conformitate cu regulile, proprietarul poate conta pe o reducere substantiala la asigurarea casei. Deci casa dvs. din lemn va fi protejata in mod fiabil de orice accident.
Leave A Comment